Till startsida
Webbkarta

Ekonomi

Studentekonomin brukar vara ett hett ämne, särskilt när det närmar sig budgetpropositioner och riksdagsval. Det är inte ett liv i lyx som väntar den blivande studenten, men det finns sätt att dryga ut ekonomin.

Hyra, mat, kurslitteratur, kläder, nöjen… För att klara de stora utgifterna kan du som student ta studielån när du pluggar. Du vänder dig till Centrala studiestödsnämnden (CSN) om du vill söka studiemedel. En del av pengarna är då i form av bidrag och en del är ett lån som ska betalas tillbaka.

Det kan vara svårt att få studiemedlet att räcka till allt. Här är några tips för hur du får pengarna att räcka längre:

  • Bo billigt. Det är ofta billigare att dela lägenhet eller att bo på korridor än att hyra en egen lägenhet. Då kan man också dela på en del fasta utgifter. Dessutom är det trevligt!
  • Låna kurslitteratur. Utnyttja biblioteken, eller låna litteraturen av någon som läst kursen tidigare.
  • Lägg undan pengar till det viktigaste – hyra och mat. Se till att pengar dras från ditt konto till hyra och andra fasta utgifter. Lägg undan de pengar du behöver till mat. Då ser du vad du har kvar att leva på.
  • Jobba extra på helger, kvällar och lov. Se bara till att du inte försummar studierna och att lönen inte överstiger fribeloppet hos CSN.
  • Utnyttja alla studentrabatter som finns på olika håll.
  • Sök stipendier! Det finns en hel del stipendier för studenter att söka

 

CSN Centrala studiestödsnämnden

Stipendier

Tips och länkar om kurslitteratur

Mer information

På konsumentverkets webbsida kan du göra en budgetkalkyl för att ha bättre kontroll på din ekonomi. Konsumentverket har också en flytta hemifrån-special.

Konsumentverkets budgetkalkyl

Om hushållskostnader på konsumentverket.se

I många fall får du som student rabatt. Tänk på att kontrollera vad du har för rabatter på Studentkortet eller Mecenatkortet!

Mecenatkortet

Studentkortet
 

Detaljer från studentrum
Till sidans topp